Wielerjeugdvijfdaagse in 2006
Wielerjeugdvijfdaagse in 2006 Foto: Martien van de Vossenberg

50ste editie Wielerjeugdvijfdaagse: ‘Kijken erg uit naar deze speciale editie’

Activiteiten & Evenementen

Lieshout/Mariahout - De 50ste editie van de Wielerjeugdvijfdaagse Lieshout-Mariahout, beter bekend als de dikke banden race, vindt aankomende week van 15 t/m 19 april plaats. De historie gaat al enige tijd terug, maar gelukkig is het evenement in al die jaren behouden gebleven en genieten de kinderen volop van het fietsevenement.

Hans van Ras was destijds, samen met Theo van Berlo, Leo van Berlo en Ad Versteegden een van de grondleggers. Hans was lid bij het jeugdwerk in Lieshout (Jong Nederland red.) en toen er op een gegeven moment wat mensen wegvielen werd hij hopman. Vanuit het jeugdwerk stimuleerden ze kinderen om mee te doen met activiteiten en zo gingen ze met een aantal Lieshoutse jongens naar de avond fietsvijfdaagse in Gerwen en Nuenen. Na een aantal jaar dachten ze het zelf ook te kunnen organiseren in Lieshout en zo geschiedde de eerste editie in 1973. Sindsdien is er ieder jaar, met uitzondering van de coronajaren, een editie van de Wielerjeugdvijfdaagse geweest en wordt aankomende week dus de 50ste editie.

“Met behulp van de supportersclub voor Lieshoutse wielrenners, die op de achtergrond betrokken waren met technische dingetjes zoals jurering en een veilig parcours, heeft Jong Nederland het 10 jaar volgehouden”, vertellen André van de Linden, Martien van de Vossenberg en Hanneke Kersten namens de (oud) organisatie. “Na 10 jaar viel Jong Nederland weg en heeft de supportersclub voor Lieshoutse wielrenners de organisatie volledig overgenomen. Ze hebben toen een comité opgericht waarbij actieve renners het gingen organiseren. Dat hebben ze tot twee jaar geleden gedaan en inmiddels hebben een aantal ouders de handschoen weer opgepakt.”

Veranderingen
In vergelijking met vroeger zijn er gedurende de jaren wel enkele veranderingen geweest. “Vroeger moesten we alles met de hand opschrijven. ’s Avonds werd alles verzameld, uitgewerkt en weer geprint voor de volgende dag. Nu hebben we er gelukkig een gemakkelijker computersysteem voor. Ook hebben we nog een tijdrit en handicaprace, waarbij de volgorde van het klassement omgedraaid wordt met de start, toegevoegd voor extra spanning en sinds afgelopen jaar is er ook een apart klassement voor jongens en meisjes.”

Daarnaast zijn er ook altijd buitendorpse juryleden aanwezig. “Vroeger hadden we zelfs op vrijdag nog een rustdag en was de finaledag op zaterdag. Maar tegenwoordig is dat lastig te plannen met de juryleden, want zij moeten in het weekend vaak naar wedstrijden toe. Ook hadden we vroeger een kleurplatenactie die kinderen uit groep 7 en 8 ontworpen om ze betrokken te houden. Zo zijn we steeds bezig met hoe we meer kinderen, ook uit oudere groepen, kunnen betrekken bij die Wielerjeugdvijfdaagse.”

Jubileum
Dit jaar wordt er dus een jubileum gevierd en dat geeft reden voor wat extra’s. “Er komt een tribune zodat mensen een goed overzicht hebben. We organiseren ook een fietsclinic, verzorgd door R&TC Buitenlust, waarbij kinderen op een speelse manier via diverse oefeningen leren om hun eigen fiets nog beter onder controle te houden én er komt een bekende spreker van onder meer Eurosport.”

Op de hoogtijdagen hadden ze meer dan 200 kinderen die meededen, maar met ruim 170 aanmeldingen voor dit jaar belooft het opnieuw een spectaculaire editie te worden. “In al die jaren hebben we gelukkig weinig incidenten gehad en is de sfeer altijd goed. Iedereen wil elkaar helpen en gelukkig hebben we ook veel vrijwilligers. We kijken dan ook weer erg uit naar deze speciale editie.”

Wielerjeugdvijfdaagse in 2006
Wielerjeugdvijfdaagse in 2006
Wielerjeugdvijfdaagse in 2006
Wielerjeugdvijfdaagse in 2006
Wielerjeugdvijfdaagse in 2006
Wielerjeugdvijfdaagse in 2006