Afbeelding

Lezing Heemkundekring Hof van Liessent

Algemeen

Lieshout - In zaal de Koekoek aan de Dorpsstraat in Lieshout wordt op woensdag 8 mei om 20.00 uur door Heemkundekring Hof van Liessent een lezing georganiseerd. De lezing wordt gegeven door Mevr. Ineke Strouken en heeft als onderwerp ‘Culinair erfgoed. De geschiedenis van onze eet- en drinkgewoonten’.

Waarom kent de gemiddelde Nederlander meer dan vier stamppotten en wordt er in de winter erwtensoep gegeten? Waarom houden Nederlanders van zoute haring en zoute drop, terwijl men in het buitenland daarvan gruwelt? Waarom gaan er op verschillende plaatsen in Brabant op 6 januari driekoningenzangertjes langs de deur? Het heeft allemaal te maken met de culinaire geschiedenis. Deze geschiedenis heeft alles te maken met wat er aan vlees/vis voor handen was, op welke manier men het goed kon houden en welke methoden men had om het te bereiden. Op een open vuur kook je namelijk heel anders dan op het fornuis, dat in de negentiende eeuw zijn intrede deed. Veel van het voedsel dat wij gewoon vinden heeft een historisch verhaal; de boterham met kaas, de beschuit met muisjes, friet met mayonaise, een Brabants worstenbroodje, een kopje koffie met een koekje. Al deze verhalen worden door Ineke Strouken verteld in haar lezing over culinair erfgoed.

Ineke Strouken was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Van 1998 tot en met 2011 was ze hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Traditie’. Ineke Strouken stond aan de basis van het UNESCO Verdrag Immaterieel erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende. Ze is bestuurslid van Brabants Heem en is portefeuillehouder immaterieel erfgoed en erfgoedtoerisme. Onlangs kwam haar boek ‘Tradities in Brabant’ uit. Het bijwonen van de lezing is gratis.