Afbeelding

Column Jac: Ons Moeder

Algemeen Column

Hoe halen ze het in hun hoofd? Ons moeder zaliger, schrappen uit het bevolkingsregister en vervangen door een genderneutrale omschrijving!

Oplettende Kamerleden (ja die zijn er!) steigerden. Het addertje zat listig verstopt tussen andere wetsvoorstellen. Het leek een hamerstuk, het werd bijna een rel. “Onnodig foutje”, suste de minister. “Kon gemakkelijk hersteld worden.” Maar dan nog? Hoe halen ze het in hun hoofd? Ons moeder zaliger …!

Beste lezer, U kent mij als een ruimdenkend persoon. Met alle begrip voor mannen die op mannen vallen. Met alle begrip voor vrouwen die op vrouwen vallen. Met alle begrip voor mannen en vrouwen die vinden dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren. Met alle begrip voor nog andere varianten, van LHTB… tot LHTB…Z! Maar blijf wel van ons moeder en van ‘ons moeder d’r taal’ af!

Ons moeder was een ‘zij’, die viel op een ‘hij’. Ons vader een ‘hij’, die viel op een ‘zij’. Ons moeke, ons mams, mijn mammie zou nooit goedkeuren wat nu bijna werkelijkheid dreigde te worden. Nee, ze zou rechtop gaan zitten in haar graf. En de indieners van dit wetsvoorstel strak aankijken. Minutenlang! Die zouden alle kleuren van de regenboog krijgen en al of niet met een staart tussen de benen, beschaamd afdruipen.

En ik kan dat weten. Vroeger, na een zoveelste misstap mijnerzijds, keek ze me op die manier aan. Minutenlang! Het leek alsof ze dwars door me heen keek. Alle reden om snel eieren voor mijn geld te kiezen: Haastig mijn bordje leeg te eten, met twee woorden te spreken, mijn neus te snuiten, mijn handen te wassen, mijn voeten te vegen, mijn huiswerk te maken, niet op straat rond te hangen …

Ons moeder in het bevolkingsregister genderneutraal beschrijven als: ‘Persoon uit wie een kind is geboren’? Dacht ik niet! Het zou haar tekort doen. Ze was véél meer dan dat. Ze wist het beste in mij naar boven te halen. Daardoor bleef het minder goede gelukkig op de achtergrond. En kon ik, zonder leep wetsvoorstel, toch worden wie ik nu ben: Eigenwijs persoon die columns schrijft.

Met héél veel dank aan…

Ons Moeder!