Jan Heesakkers
Jan Heesakkers Foto: Rob van Kaathoven

In memoriam: Jan Heesakkers

Algemeen

Ere-dirigent van harmonie Sint Caecilia Lieshout-Mariahout 

Lieshout – Een harmoniemens is niet meer, op 18 april is Jan Heesakkers overleden. Jan kreeg terecht de titel eredirigent en hij droeg hem met trots. Meer dan 75 jaar is hij lid geweest van onze vereniging en 25 jaar lang was hij onze dirigent.

Jan werd in 1945 lid van de harmonie, vast en zeker gestimuleerd door zijn vader, want de liefde voor muziek had hij niet van een vreemde. Een liefde die hij ook doorgaf aan zijn eigen kinderen, ook zij zijn allemaal lid of lid geweest van onze harmonie.

Zelf speelde hij euphonium, zijn kinderen kregen toevalligerwijs een instrument dat heel goed in de bezetting van de harmonie op dat moment paste. Hij was een dirigent met een vooruitziende blik. Hij had niet alleen oog voor een goede bezetting, hij begreep ook dat een gevarieerde muziekkeus nodig is om de jeugd te kunnen boeien.

Trots was Jan op de prestaties van de harmonie onder zijn leiding. Meteen in zijn eerste jaar promoveerde Sint Caecilia naar de Eerste Afdeling, het jaar daarna wist hij het promoveren naar de Afdeling Uitmuntendheid voor elkaar te krijgen. Trots was hij ook op de eerste opvoering van ‘Lieshout en zijn Molens’ en de CD ‘Ouverture in Zilver’ die hij kreeg bij zijn afscheid.

Jan was een verenigingsmens van het zuiverste water. Musicerend lid, bestuurslid, dirigent, bezorger van ons clubblad De Kiosk, hij was het allemaal. Tot op hoge leeftijd bleef hij ons actief volgen, de laatste jaren net iets passiever. Mede door zijn grote verdienste voor ons werd hij onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau en met het Ereblijk van de gemeente Laarbeek. Wij zijn Jan veel dank verschuldigd voor het stevige fundament dat hij zowel muzikaal als sociaal onder onze vereniging heeft gelegd.