Afbeelding
Foto: Martien van de Vossenberg

Gedecoreerden en veteranen prikken gezellig een vorkje tijdens Koningsdagontbijt

Activiteiten & Evenementen

Mariahout - Het Buurthuis was afgelopen Koningsdag omgetoverd tot een ruime ontbijtzaal waar gedecoreerde Laarbeekers en veteranen aanwezig mochten zijn. Om 8.30 uur startte de drukbezochte activiteit voor mensen met een groot hart voor onze samenleving.

Tegen de grauwe lucht van ontwakend Laarbeek kleurt hier en daar vrolijk rood-wit-blauw met oranje wimpel. Terwijl Koning met gevolg op weg is naar Emmen, worden in Mariahout plekjes gezocht om gezellig samen te ontbijten.

Inzet samenleving normale zaak
Burgemeester Yves de Boer heet iedereen welkom en vraagt om de al ingeschonken Oranjebitter te laten staan voor na het eten. Terwijl accordeonensemble ARTE met daarin de Aarle-Rixtelse Diana Meulendijks vrolijke muziek maakt, wordt er gezellig gebuurt. Vrijwilligers uit Mariahout weten nog dat voorheen koffie met gebak geserveerd werd, maar een ontbijtje valt bij de meeste mensen goed in de smaak. Of vrijwilligerswerk in de genen zit weet Dieny van den Heuvel niet. Haar ouders hadden met een grote boerderij al werk genoeg. Zelf was ze op haar 17de al bij de scouting actief en tijdens het ontbijt vertelt ze enthousiast over het Kikkerconcert van het IVN, dat weer op het programma staat. Inzet voor de samenleving is voor gedecoreerden en veteranen heel normaal. Het is leuk om te doen. Daarom vindt Ans van de Kerkhof zo’n ontbijt helemaal niet nodig. “Doe maar iets anders leuks met het geld.” Maar genieten van deze traktatie doen de meesten toch wel en hier en daar wordt zelfs genetwerkt.

Gedecoreerden in het zonnetje
Als de borden leeg zijn, neemt burgemeester De Boer weer het woord. Het valt hem op dat in een relatief kleine gemeenschap als Laarbeek zoveel mensen zich inzetten voor de samenleving. De dertien personen die afgelopen jaar gedecoreerd zijn, worden nogmaals in het zonnetje gezet. Mies van Berlo was tijdens de lintjesregen op vakantie en krijgt nu alsnog de onderscheiding opgespeld. Bijzonder is het echtpaar Henk en Gerda Berkers, die allebei een onderscheiding kregen. Om het grote geheim voor beide partners te behouden werden ze wederzijds gevraagd om voor elkaar de koffie te verzorgen. Wat zal de verrassing groot geweest zijn. Voor Frank Maas was het de tweede dag op rij dat hij in het Buurthuis in de belangstelling stond. Een brunch met Mariahoutse jongeren was de smoes om hem naar het Mariahoutse gemeenschapshuis te lokken. Al was de brunch geen succes, Frank werd wel gedecoreerd en daar draaide het om. Nadat met Oranjebitter wordt getoast, vertrekt iedereen naar buiten om in de laatste regendruppels van gilde Sint Servatius en harmonie Sint Caecilia te genieten. Of het aan hun mooie optreden ligt of niet, daarna breekt de zon door, een opmaat voor een mooie Koningsdag.