Afbeelding

Column Wim Daniëls: Tv-programma’s

Algemeen Column

Iemand uit Laarbeek vroeg me hoe ik dat zo geregeld heb gekregen om in deze zomermaanden zowel op zaterdagavond als op zondagavond op tv te zijn. Op zaterdagavond is er op NPO2 iets na half negen mijn programma ‘Nederland op Film’ (Omroep Max), waarin het gaat om oude amateurfilms uit de tijd dat er nog geen videocamera was. Veel films die we laten zien, dateren uit de periode 1930-1970. Vaak zwart-wit en vrijwel altijd zonder geluid erbij. Voor dit programma heb ik mensen bezocht die op de films voorkomen of ik laat deskundigen aan het woord die iets kunnen zeggen over het thema dat we per aflevering hebben. Thema’s zijn: het boerenleven, leven in de stad, jong zijn vroeger, de zomers van weleer en de vroegere middenstand. De amateurfilms die we laten zien, zijn ons door kijkers toegezonden naar aanleiding van eerdere series van ‘Nederland op Film’ (dit is het vierde seizoen) of ze komen uit het archief van regionale verzamelcentra, zoals het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch en het Fries Film & Audio Archief in Leeuwarden. Tussen de filmfragmenten en gesprekken door spreek ik verbindende teksten uit. En ik heb ook de voice-over gedaan, dat wil zeggen de tekst ingesproken bij de filmbeelden. Dan zie je me niet maar hoor je me wel.

Op zondagavond zijn momenteel de herhalingen te zien van het programma ‘Het dorp’, dat ik gedurende twee seizoenen samen met Huub Stapel heb gepresenteerd, ook voor Omroep Max. Het eerste seizoen wordt nu rond kwart voor zes herhaald op NPO2 en het tweede seizoen gaat daarna op herhaling op NPO1 (het tijdstip daarvan weet ik nog niet). ‘Het dorp’ is beide seizoenen een van de best bekeken programma’s op tv geweest, met rond de miljoen kijkers per aflevering. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat we nog een derde seizoen mochten maken – ondanks de goede kijkcijfers – omdat de netmanager van NPO1, waarop de eerste twee seizoenen werden uitgezonden, de zender wilde verjongen, dus meer jongere kijkers wilde trekken. Maar inmiddels heb ik van Max-omroepbaas Jan Slagter vernomen dat we volgend jaar waarschijnlijk toch weer de ruimte krijgen voor een nieuw seizoen. Hopelijk is de motor met zijspan waarop Huub en ik rondrijden, dan nog niet verkocht door de eigenaar ervan. Het is een Indian uit 1930. 

Maar de vraag was dus hoe ik het zo geregeld heb gekregen om de hele zomer elk weekend op tv te zijn, zowel zaterdag als zondag. Het antwoord is dat ik daar geen enkele zeggenschap over heb. Ik maak in opdracht van Omroep Max de programma’s samen met een regisseur, een redacteur, een cameraman of -vrouw, een geluidstechnicus en iemand die de montage doet. Maar de programmering daarvan op tv wordt bepaald door de netmanager. En die ken ik niet eens. Het voornaamste voor mij is dat ik de programma’s samen met het team met veel plezier en toewijding kan maken. Dat is tot nu toe steeds gelukt.